Małe jornadowe forum :)
Nie jesteś zalogowany.
Wiem, że mnóstwo wiadomości pochodzi co najmniej sprzed roku a niektóre są znacznie starsze. Jednak, wiedza lub programy do których odnośniki są podawane - są nieaktualne, a szkoda.
W wątku: Linki do stron z programami znalazłem trzy niedziałające linki - na całym forum jest tego więcej. Przykłady które znalazłem:
http://www.720degrees.org/
http://www.netbsd.pl/backup/hpcsh/
http://720.b0x.com/ (działa tylko strona główna) - nie działają żadne linki z tej strony.
W wątku: Forumowe FAQ Jornady - nie działa link:
http://freeshells.ch/~wicked74/j720/
Może warto byłoby zrobić w tym porządek i odsiać działające od niedziałających - a ewentualnie posiadanym oprogramowaniem (jeżeli linki prowadzą do takowego) podzielić się o ile będzie takowa możliwość.
Nasze urządzenia są już wiekowe, zdaję sobie sprawę że ówcześni twórcy stron stracili zainteresowanie tymi urządzeniami, jednak nadal jest sporo zarejestrowanych użytkowników tego forum, jak i goście którzy pojawiają się na tym forum - zainteresowani z pewnością Jornadą.
Edytowany przez Nasedo (7 Oct 2009 11:19)
Nasedo
Zawsze możesz to zrobić w postaci ostatniego postu z aktualizacją linków i opisem do nich.
Forum tworzą ludzie czyli nie tylko administratorzy ale przede wszystkim użytkownicy.
Po za tym linki czasami nie działają przez rok, a potem właściciel witryny poprawia/odnawia itp. faktem jest, że najczęściej to po prostu umiera.
Co do programów to mamy Repozytorium i w nim możemy umieszczać programy- warunek zgoda autora lub inne okoliczności, które pozwalają na tego typu działania (nie będziemy przecież łamać prawa- nawet programy na stare komputery 8 bitowe są objęte prawami autorskimi, jak ktoś nie uaktualnia czy nie rozpowszechnia programu nie jest to równoważne z tym, że możemy z tym programem robić co nam się podoba! Dobry przykład to LE... niby nie są zainteresowani, nie ma już na i ch stronie internetowej, nie sprzedają... ale dalej bronią swoich praw.)
Nasedo, rozumiem, że chciałbyś edytować te stare posty. Choćby nawet po to, żeby przy każdym niedziałającym linku napisać, że nie działa.
Cóż, edytować nie każdy może, to niestety nie wiki, ale zawsze możesz zrobić tak: Bierzesz tego posta, klikasz "cytuj", poprawiasz co trzeba i wysyłasz w swoim poście poprawioną wersję, przy okazji prosząc kogoś o podmianę oryginalnego posta tym Twoim. Niewygodnie, ale można tak zrobić, jeśli Ci zależy.
Bo, ogólnie rzecz biorąc, masz rację - wypadało by to pozaznaczać i uaktualnić, ale nie ma temu komu zrobić. Ja mam studia i na przykład jutro mam zajęcia od rana do wieczora i naprawdę nie mam czasu ani ocohoty się tym zajmować. Przykro mi. Natomiast jakby to się sprowadzało do prostego kopiuj-wklej, to by było łatwiej ![]()
PS. Aha, jeszcze jeden drobiazg - jestem przeciw usuwaniu starych linków, jeśli nie mamy nic nowego.
Zawsze możesz to zrobić w postaci ostatniego postu z aktualizacją linków i opisem do nich.
Bardzo chętnie bym to zrobił - jednak, nie wiedząc czego dotyczyły nieaktualne linki - trudno mi zgadywać, co może się w nich znaleźć, co powinno się znaleźć.
Po za tym linki czasami nie działają przez rok, a potem właściciel witryny poprawia/odnawia itp. faktem jest, że najczęściej to po prostu umiera.
Co do programów to mamy Repozytorium i w nim możemy umieszczać programy- warunek zgoda autora lub inne okoliczności, które pozwalają na tego typu działania (nie będziemy przecież łamać prawa- nawet programy na stare komputery 8 bitowe są objęte prawami autorskimi, jak ktoś nie uaktualnia czy nie rozpowszechnia programu nie jest to równoważne z tym, że możemy z tym programem robić co nam się podoba! Dobry przykład to LE... niby nie są zainteresowani, nie ma już na i ch stronie internetowej, nie sprzedają... ale dalej bronią swoich praw.)
Rozumiem doskonale, że pewne, nawet z naszego punktu widzenia, wartościowe treści znikają z internetu - czy to za sprawą braku zainteresowania, czy to za sprawą braku czasu, czy też za sprawą finansów. Nie sugeruję bynajmniej, by forum te zamienić w forum warezowe - a bardziej osobiście cenię możliwość wymiany wiedzy, niż uprawianie piractwa za pomocą forów dyskusyjnych.
Nasedo, rozumiem, że chciałbyś edytować te stare posty. Choćby nawet po to, żeby przy każdym niedziałającym linku napisać, że nie działa.
Nie mam na myśli samego siebie, po prostu stwierdziłem fakt, że niejeden link jest nieaktualny. Szczególnie, kiedy owe linki niejednokrotnie pojawiają się w postach jako rekomendowane. Zakładam, że wielu z Was, posiadających Jornadę rok i dłużej miała możliwość zapoznania się z informacjami z tych stron - ja, natomiast jako całkiem świeży użytkownik, mam prawo czuć się zainteresowanym.
Cóż, edytować nie każdy może, to niestety nie wiki, ale zawsze możesz zrobić tak: Bierzesz tego posta, klikasz "cytuj", poprawiasz co trzeba i wysyłasz w swoim poście poprawioną wersję, przy okazji prosząc kogoś o podmianę oryginalnego posta tym Twoim. Niewygodnie, ale można tak zrobić, jeśli Ci zależy.
Stąd właśnie pomysł na ten wątek.
Bo, ogólnie rzecz biorąc, masz rację - wypadało by to pozaznaczać i uaktualnić, ale nie ma temu komu zrobić. Ja mam studia i na przykład jutro mam zajęcia od rana do wieczora i naprawdę nie mam czasu ani ocohoty się tym zajmować. Przykro mi. Natomiast jakby to się sprowadzało do prostego kopiuj-wklej, to by było łatwiej
Na nadmiar czasu również nie narzekam, pracuję a ponadto mam zajęcia nie związane z życiem zawodowym, jednak - mam nadzieję, że znajdować będę czas, by pojawiać się na forum.