Małe jornadowe forum :)
Nie jesteś zalogowany.
Witam
Zobaczcie tą aukcję bo ten hpc wydaje mi się dosyć ciekawy - ma hosta usb i kilka innych ciekawych funkcji.... Cena też zachęcająca ....
http://www.allegro.pl/item770825109_ati … lcd_6.html
Też gdy to zobaczyłem jakiś miesiąc temu to mnie zaskoczyło. Boli mnie tylko ekranik QVGA i rozmiary - jest dosyć spory... Ale można by go użyć do zabudowy w jakieś inne urządzenie, jednak nie mam pomysłów w czym. Początkowo się zastanawiałem czy nie uciągnęło by to GPS'u ale ostatecznie jakoś nie drążyłem tematu.
W necie jest strasznie mało danych o tym "czymś"... Tzn. miesiąc temu niewiele znalazłem ![]()
Pierwszą rzeczą, która odrzuca mnie od tego urządzenia jest:
ATI Mini PDA/PC nie posiada wbudowanej baterii praca tylko na zasilaczu !
Urządzenie straciłoby status przenośnego i możliwe użytkowanie byłoby tylko podłączając do zasilania, być może też w samochodzie.
Duży ekran - a jednak tylko QVGA - to nie jest wiele. Sama rozdzielczość nie przeszkadzałaby mi - jednak, gabaryty niczego nie wnoszą przy takiej rozdzielczości.
Brak klawiatury - a wręcz konieczność podłączania zewnętrznej na USB sprawia, że z tego urządzenia przenośnego, robi się dość słaby komputer stacjonarny.
Jak widzimy na obrazku na tej aukcji, podpis pod ekranem "American TeleCare" sugeruje, że owe urządzenie mogło być obsługiwane wygodnie w jakiś centrach pomocy dla klienta - po usunięciu firmowego oprogramowania mamy do dyspozycji Windows'a. Sytuacja identyczna, jak w przypadku GPS'ów - odblokowanych do korzystania z Windows.
Ja osobiście - lubiący takowe "zabawki" nie zdecydowałbym się na te urządzenie. Nie oferuje mi niczego, czego nie miałbym w przypadku Jornady, a w dodatku zupełnie nie jest przenośne - jestem na "NIE".
znam to coś od całkiem dawna, jest dość ciekawe ale zupełnie nieporęczne
jest strasznie grube, wysokie i szerokie ogólnie za duże
jednak trochę lepsze od jornady bo ma minimalnie więcej pamięci i Windowsa ce 4.2 net
nie ma klawiatury, blee.. właśnie dlatego kupiłem jornade a nie jakiegoś htc czy palma
ten ati nadaje się to chyba tylko jako stacjonarna jornada w domu
Edytowany przez qziok (14 Oct 2009 19:53)
Czy ktoś się orientuje czy można wgrać na to linux'a? Szukałem w sieci na temat tego urządzenia i nic nie znalazłem, może ktoś posiada jakieś cenne informacje? Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam, ADAZM
Jeśli ma taki sam procesor jak jornada to największy problem z głowy... Myślę że jak by się chciało to da radę :]
Z tego co wiem to jest tam procesor StrongARM XScale 206MHz (SA1110) - dość popularny w PDA. Na chwilę obecną powiedzmy, że nie potrzebuje obsługi touchscreen'a, audio itp. Potrzebuje postawić linux'a (np. uCLinux), który obsługuje host'a USB - tak by można było podłączyć kamerę na USB. Zdaję sobie sprawę, iż nie będzie to proste - ale mogę nad tym posiedzieć. Może ktoś wie jak przygotować (skompilować, ustawić itp.) dystrybucję ucLinux - pod Windows'em. Jaki programy potrzebuję (mile widziane linki). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam, ADAZM
Ps. Może ktoś posiada jakieś zdjęcia wnętrza tego urządzenia?
Przede wszystkim potrzebujesz toolchaina do kompilacji skrośnej między x86-windows a arm-linux.
Nie mam pojęcia jak to zrobić pod windowsem, ale pod linuksem kompilacja toolchaina jest bardzo prosta.
Toolchain wystarczy do skompilowania jądra.
Teraz sprawa o wiele trudniejsza: znalezienie bootloadera, który załaduje linuksa do ramu.
Polecam haret: http://handhelds.org/moin/moin.cgi/HaRET
Sprawa jest o tyle ciężka, że jeśli żaden z obecnych bootloaderów nie potrafi sobie poradzić z twoim urządzeniem (a tak zapewne będzie), trzeba będzie prześledzić cały proces dostępu do pamięci WinCE, co wymaga sporej wiedzy na ten temat; a następnie zmodyfikować bootloader tak, żeby radził sobie z naszym urządzeniem.
Gdy już mamy gotowy bootloader i kernel, wystarczy go zabootować.
Oczywiście, jeśli nie mamy sterownika do LCD, to nie będziemy mogli nawet stwierdzić, czy linux faktycznie się zabootował. Trzeba będzie ustanowić połączenie z komputerem poprzez port serial i skierować cały output z ekranu na port serialowy.
Ale ile się człowiek przy tym nauczy to jego ;D jak coś zawsze mogę służyć radą ;]
A ja mam Panowie (przepraszam jeśli są tu jakieś Damy choć nie sądzę) pytania i zarazem pomysły na zastosowanie tego urządzenia.
Obecnie na moim biurku stoi spv m2000 jako... zegarek, radio internetowe wifi i ekran prognozy pogody
ale ten ATI podoba mi się z innego powodu i chętnie przymocował bym go do oparcia fotela przy biurku
Jestem kolekcjonerem nietypowych urządzeń i staram się je stosować w jeszcze bardziej nietypowy sposób ![]()
Mam zatem koncepcję by zmienić go w touchpad. Wyobraźcie sobie... Touchpad zastępujący myszkę w dodatku z podświetleniem i klikaniem
Ogromną zaletą jest też bezprzewodowość (BT lub nawet WIFI).
Innym pomysłem jest też wrzucenie na niego np. Fring'a i używanie go jako telefonu stacjonarnego w sieci tlenofon czy gadu na głos.
W tym wypadku słuchawka bluetooth była by cudownym dodatkiem. Obecnie do tego służy mi spv e650 jednak brak dotykowego ekranu powoduje mniejszą ergonomię użycia. A można stworzyć coś "prawie jak..."
A teraz pytania.
Czy jest programowa możliwość zrobienia z niego touchpada?
Czy procesorek nie jest zbyt słaby na Fring'a i połączenia głosowe?
Proszę zastanówcie się i dajcie znać na email lub gg jeśli ktoś ma jakiś pomysł bo mogę zapomnieć o zaglądaniu na to forum.
Serdecznie Was pozdrawiam
UncleHo
uncleho.szczecin@gmail.com gg 9443622
P.s. Znalazłem subskrypcję wątku ale pomimo wszystko zapraszam też na gg i "emalie"
Edytowany przez uncleho (14 Nov 2009 04:11)