jornada.m01.pl

Małe jornadowe forum :)

Nie jesteś zalogowany.

#1 13 Oct 2009 19:44

Ragnarok
User
Od: 27 Aug 2008
Reputacja: 2

ATI Mini PC/PDA 4xUSB

Witam
Zobaczcie tą aukcję bo ten hpc wydaje mi się dosyć ciekawy - ma hosta usb i kilka innych ciekawych funkcji.... Cena też zachęcająca ....
http://www.allegro.pl/item770825109_ati … lcd_6.html

PDA: Jornada J720 + j680 (wifi, Cf 1GB), PC: Celeron 2.66 GHz, 1024 DDR,80Gb HDD, 2X DVD LG 2x LCD 17 Dualhead :D
Inne: Techniks SU-X950 (450W), Canon A530 +2GB SD, Netgear Router 10/100, Laserjet 4m.

Reklama

#2 13 Oct 2009 19:56

rad:
User
Od: 14 Dec 2007
Reputacja: 3

Re: ATI Mini PC/PDA 4xUSB

Też gdy to zobaczyłem jakiś miesiąc temu to mnie zaskoczyło. Boli mnie tylko ekranik QVGA i rozmiary - jest dosyć spory... Ale można by go użyć do zabudowy w jakieś inne urządzenie, jednak nie mam pomysłów w czym. Początkowo się zastanawiałem czy nie uciągnęło by to GPS'u ale ostatecznie jakoś nie drążyłem tematu.

W necie jest strasznie mało danych o tym "czymś"... Tzn. miesiąc temu niewiele znalazłem tongue

Reklama

#3 13 Oct 2009 23:36

Nasedo
User
Od: 29 Sep 2009
Reputacja: 0

Pierwszą rzeczą, która odrzuca mnie od tego urządzenia jest:

ATI Mini PDA/PC nie posiada wbudowanej baterii praca tylko na zasilaczu !

Urządzenie straciłoby status przenośnego i możliwe użytkowanie byłoby tylko podłączając do zasilania, być może też w samochodzie.

Duży ekran - a jednak tylko QVGA - to nie jest wiele. Sama rozdzielczość nie przeszkadzałaby mi - jednak, gabaryty niczego nie wnoszą przy takiej rozdzielczości.

Brak klawiatury - a wręcz konieczność podłączania zewnętrznej na USB sprawia, że z tego urządzenia przenośnego, robi się dość słaby komputer stacjonarny.

Jak widzimy na obrazku na tej aukcji, podpis pod ekranem "American TeleCare" sugeruje, że owe urządzenie mogło być obsługiwane wygodnie w jakiś centrach pomocy dla klienta - po usunięciu firmowego oprogramowania mamy do dyspozycji Windows'a. Sytuacja identyczna, jak w przypadku GPS'ów - odblokowanych do korzystania z Windows.

Ja osobiście - lubiący takowe "zabawki" nie zdecydowałbym się na te urządzenie. Nie oferuje mi niczego, czego nie miałbym w przypadku Jornady, a w dodatku zupełnie nie jest przenośne - jestem na "NIE".

#4 14 Oct 2009 10:04

qziok
User
Od: 10 Apr 2009

znam to coś od całkiem dawna, jest dość ciekawe ale zupełnie nieporęczne
jest strasznie grube, wysokie i szerokie ogólnie za duże
jednak trochę lepsze od jornady bo ma minimalnie więcej pamięci i Windowsa ce 4.2 net
nie ma klawiatury, blee.. właśnie dlatego kupiłem jornade a nie jakiegoś htc czy palma
ten ati nadaje się to chyba tylko jako stacjonarna jornada w domu

Edytowany przez qziok (14 Oct 2009 19:53)

#5 14 Oct 2009 16:45

kisiel
Przyjaciel
Od: 19 Oct 2007

faktycznie kolejny mebel w domu sad

#6 3 Nov 2009 01:16

adazm
Gość

Czy ktoś się orientuje czy można wgrać na to linux'a? Szukałem w sieci na temat tego urządzenia i nic nie znalazłem, może ktoś posiada jakieś cenne informacje? Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam, ADAZM

#7 3 Nov 2009 07:11

Ragnarok
User

Jeśli ma taki sam procesor jak jornada to największy problem z głowy... Myślę że jak by się chciało to da radę :]

PDA: Jornada J720 + j680 (wifi, Cf 1GB), PC: Celeron 2.66 GHz, 1024 DDR,80Gb HDD, 2X DVD LG 2x LCD 17 Dualhead :D
Inne: Techniks SU-X950 (450W), Canon A530 +2GB SD, Netgear Router 10/100, Laserjet 4m.

#8 3 Nov 2009 14:28

zear
Moderator
Od: 8 Jan 2008
Programy: 47
Reputacja: 5

Procesor to nie jedyny problem. W grę wchodzi jeszcze sterownik od LCD, karty dźwiękowej, ekranu dotykowego itd.

#9 4 Nov 2009 15:26

adazm
Gość

Z tego co wiem to jest tam procesor StrongARM XScale 206MHz (SA1110) - dość popularny w PDA. Na chwilę obecną powiedzmy, że nie potrzebuje obsługi touchscreen'a, audio itp. Potrzebuje postawić linux'a (np. uCLinux), który obsługuje host'a USB - tak by można było podłączyć kamerę na USB. Zdaję sobie sprawę, iż nie będzie to proste - ale mogę nad tym posiedzieć. Może ktoś wie jak przygotować (skompilować, ustawić itp.) dystrybucję ucLinux - pod Windows'em. Jaki programy potrzebuję (mile widziane linki). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam, ADAZM
Ps. Może ktoś posiada jakieś zdjęcia wnętrza tego urządzenia?

#10 4 Nov 2009 15:42

zear
Moderator
Od: 8 Jan 2008
Programy: 47
Reputacja: 5

Przede wszystkim potrzebujesz toolchaina do kompilacji skrośnej między x86-windows a arm-linux.
Nie mam pojęcia jak to zrobić pod windowsem, ale pod linuksem kompilacja toolchaina jest bardzo prosta.
Toolchain wystarczy do skompilowania jądra.
Teraz sprawa o wiele trudniejsza: znalezienie bootloadera, który załaduje linuksa do ramu.
Polecam haret: http://handhelds.org/moin/moin.cgi/HaRET
Sprawa jest o tyle ciężka, że jeśli żaden z obecnych bootloaderów nie potrafi sobie poradzić z twoim urządzeniem (a tak zapewne będzie), trzeba będzie prześledzić cały proces dostępu do pamięci WinCE, co wymaga sporej wiedzy na ten temat; a następnie zmodyfikować bootloader tak, żeby radził sobie z naszym urządzeniem.
Gdy już mamy gotowy bootloader i kernel, wystarczy go zabootować.
Oczywiście, jeśli nie mamy sterownika do LCD, to nie będziemy mogli nawet stwierdzić, czy linux faktycznie się zabootował. Trzeba będzie ustanowić połączenie z komputerem poprzez port serial i skierować cały output z ekranu na port serialowy.

#11 4 Nov 2009 16:02

Ragnarok
User

Ale ile się człowiek przy tym nauczy to jego ;D jak coś zawsze mogę służyć radą ;]

#12 14 Nov 2009 03:50

uncleho
User
Od: 14 Nov 2009
Reputacja: 0

A ja mam Panowie (przepraszam jeśli są tu jakieś Damy choć nie sądzę) pytania i zarazem pomysły na zastosowanie tego urządzenia.
Obecnie na moim biurku stoi spv m2000 jako... zegarek, radio internetowe wifi i ekran prognozy pogody big_smile ale ten ATI podoba mi się z innego powodu i chętnie przymocował bym go do oparcia fotela przy biurku wink Jestem kolekcjonerem nietypowych urządzeń i staram się je stosować w jeszcze bardziej nietypowy sposób smile
Mam zatem koncepcję by zmienić go w touchpad. Wyobraźcie sobie... Touchpad zastępujący myszkę w dodatku z podświetleniem i klikaniem smile Ogromną zaletą jest też bezprzewodowość (BT lub nawet WIFI).
Innym pomysłem jest też wrzucenie na niego np. Fring'a i używanie go jako telefonu stacjonarnego w sieci tlenofon czy gadu na głos.
W tym wypadku słuchawka bluetooth była by cudownym dodatkiem. Obecnie do tego służy mi spv e650 jednak brak dotykowego ekranu powoduje mniejszą ergonomię użycia. A można stworzyć coś "prawie jak..."

http://www.windowsfordevices.com/files/article009/dev19.jpg

A teraz pytania.
Czy jest programowa możliwość zrobienia z niego touchpada?
Czy procesorek nie jest zbyt słaby na Fring'a i połączenia głosowe?
Proszę zastanówcie się i dajcie znać na email lub gg jeśli ktoś ma jakiś pomysł bo mogę zapomnieć o zaglądaniu na to forum.
Serdecznie Was pozdrawiam
UncleHo
uncleho.szczecin@gmail.com gg 9443622
P.s. Znalazłem subskrypcję wątku ale pomimo wszystko zapraszam też na gg i "emalie"

Edytowany przez uncleho (14 Nov 2009 04:11)

Stopka forum