Małe jornadowe forum :)
Nie jesteś zalogowany.
na styku 32 piny w matrycy? Hmm a czy ja powiedziałem że będę używał takiej matrycy z jornadką? Do testów podłączyć, ustawić odpowiednio rejestry i dopiero wymienić panel.. nigdy na odwrót bo to kosztuje.
A i jeszcze: ten czas 250 i 200 no nadal wychodzi 450 ms na zapalenie i zgaszenie pixla więc sie nie pomyliłeś
przy zapaleniu i zgaszeniu w czasie 150ms + (coś na zgaszenie) wychodzi częstotliwość ok 7Hz (lub mniej).. więc nadal nie teges
Pytanie brzmi jeżeli w jednej matrycy fFRAME=70Hz 250ms to po co w drugiej fFRAME 150 HZ 150ms. Przecież to nie poto aby podtrzymywać pixel zapalony, bo on i tak nie zgaśnie przez 100-200 ms...coś mi sie te typowe "rezystancje optyczne" nie zgadzają. Zresztą w praktyce puść sobie filmik na jornadce o fFRAME=2HZ i 15Hz niby matryca nie obsługuje więcej niż 2HZ (250+200) a jednak działa.
A przebarwien przy zatrzymaniu i puszczeniu też nie ma.
Edytowany przez kisiel (7 Mar 2008 10:12)
No ok tylko że zwróć uwagę ze odświeżanie to co innego niż reakcja...tutaj nie ma zależności bezpośredniej. włączony pixel pozostaje włączony on nie jest wygaszany i włączany za każdym razem gdy jest odświeżenie matrycy....zatem odświeża 70 razy na sekundę ale pixel gaśnie przez kilak cykli odśweżania. Widzę ze masz pozostałości myślenia z CRT gdzie każdy cykl to przelot wiązki elektronów przez każdą linie obrazu... A może po prostu to jakoś jeszcze inaczej jest rozwiązane? ważne że działa
.... najprościej wymienic SX16H003 na SX16H005 ale czy to gra warta świeczki...chciałbym porównac te dwie matryce jak to wygląda.
w SEDzie zmienić by trzeba tylko odświeżanie (na 60hz) pozostałe właściwie nie zmienia sie, no chyba ze przełączyć w tryb 12biowy dla TFT no to wtedy trzeba by sie pobawić w programowanie ...ja niestety w tym temacie nie mam pojęcia
ech zabawy ![]()
Co do tego VFC
"Monitor?" taki projekcik ![]()
Edytowany przez Jackuzy (7 Mar 2008 12:07)
to działa chyba tak że do pełnego "ustalenia" pixla potrzeba 250 ms , zgodnie z wykresem, potem do pełnego wygaszenia kolejne 200ms czas pomiędzy to czas świecenia. czyli wychodzi 2HZ co nie jest zgodne z fizycznym zachowaniem matrycy. Matryca 005 jest dwa razy szybsza więc będzie lepiej działać, tylko obawiam się że te parametry nadal nie będą wystarczające do oglądania filmów. Trzeba by dokładniej sprawdzić temat za pomocą testów na animacjach. Jakby podkręcić napięcie to pewnie z 20-50 ms by sie obcieło ![]()
tak ale jak wsponiałem jezeli pixel ma se swiecić to przy kazdym przejsciu odswierzenianie jest on wygaszany, świeci się tka jak wczesniej...
Dobra myślę ze już nie ma co kontynuować tych rozważań nad hercami
zajmijmy sie czymś praktyczniejszym ![]()
ej jak jestescie przy grzebaniu... xd
daloby rade jakos podpiac klawiature z jornadki do pc? xd
bo ja mam 2 pomysli
1 wykrecic z niej klawiature i podpiac przez przejsciowke jakas czy cos...(gorszy)
2 wykrecic z jornady ten panel z wyswietlaczem, zostawic sama klawiaturke i karte wifi i miec bezprzewodowa klawiature ^^'
ale tak sobie mysle, daloby to rade zrobic jakims remote desktop? bylaby z tego taka predkosc zeby dalo rade np pisac i w jakies napierdalanki popykac? xd
bo klawiaturka w jornadzie jest zarabista ^^' i tak fajnie lezy w lapie ;p
no cóż opcja 1 NIE (na 99.9999% jestem tego pewien)
opcja druga za pewne sa tego typu programy, poszukaj! ale nie wiem czy prędkość wymiany danych będzie na tyle szybka by można było pograć w jakieś napierdalanki jak to sam określiłeś.