Małe jornadowe forum :)
Nie jesteś zalogowany.
elo!
ostatnio rozważałem kupno jakiejś drukarki termicznej, w związku z rozrostem mojej firemki dziabart.pl do drukowania naklejek na koperty, oraz tak bardziej praktycznie: do podrabiania przejazdówek na autobusy xD
na oku miałem dwie, za 250zł każda, axiohm a631(fajne ma bajery), oraz jakaś inna, ponoć bardzo dobra drukująca na każdym papierze etc.
jednak rzeczywistość sprowadziła mnie na ziemię i kupiłem coś takiego(głównie w związku z moim kryzysem finansowym): http://allegro.pl/item1030819954_drukar … ywana.html za 50zł xD
i w związku z tym mam pytanie, głównie do panów zajmujących się różnymi starymi i nowymi wynalazkami, bawił się ktoś drukarkami z posnetu?
już mam sterowniki i programy serwisowe itp, tylko moja prawdopodobnie będzie wyfiskalizowana,
czy znacie jakieś myki, żeby ta takiej drukarce drukować dowolny tekst, a nie tylko paragony?
jak paczka do mnie przyjdzie spróbuję coś pokombinować, może pokuszę się o napisanie programu do drukowania(na stronie producenta są pełne SDK!!!), ale wcześniej chciałbym usłyszeć wypowiedź na ten temat kogoś kto miał z tym do czynienia.
prosiłbym głównie o praktyczną część porad, ponieważ spora część internetu milczy na ten temat, a na elektrodzie straszne pierdoły piszą ludzie
pozdro =]
Wygląd paragonu jest w pamięci drukareczki Ty do niej wysyłasz tylko nazwę towaru i cenę plus vaty i inne pierdoły. Raczej czeka Ciebie grzebanie w niej niż pisanie programu. Nie znam dokładnie tego typu, ale widziałem jak kiedyś serwisant programował podobną, to wprowadzał do niej nagłówek (logo i nazwę) a reszta to wśrodku drukarki pamiętało co gdzie pisać. Teoretycznie to można wszysto, bo przecież to tylko głupia maszyna ;-)
Powodzenia.
heh, drukowac sie da na niej lewe paragony po wprowadzeniu w tryb serwisowy ![]()
ale zmienic wygladu paragonu nie ;/
pytalem sie paru ludzi co w tym siedza, to zbywali mnie jednym slowem: to nielegalne i cisza
komunikacja z nia wyglada tak ze sie wysyla polecenia przez coma typu nowa transakcja, rzecz itd, i to jedyne co moga zrobic wlasne programy...
jeszcze cos poproboje, ale grzebac w niej nie zamierzam bo elektronika to moja slaba strona...
najwazniejsze to sie nie poddawac =]
ps: jakby ktos chcial jakis lewy paragon na cos to piszczie smialo
)
ps2: obsluga takiej drukarki to wysylanie prostych polecen przez rs232, czemu jornady nie zawojowaly jeszcze sklepow?!
Ba, widziałem program do Amigi 1200 do drukarek Posnetu, ale to na upartego byle terminal 232 i poleci, ale tak jak piszesz tylko paragon...
Zresztą można emulator Dosa na Jornade i jakiś Dosowy program sklepowy, to i Jornada da rade ![]()
slawera, możesz podrzucić ten zamula.. emulator dosa?? Programy na ten emulator musza byc skompilowane dla ARM czy i386?
http://www.pocketdos.com/
nic innego nie mam, używam demo.
Można sobie pooglądać co toto potrafi:
http://www.pocketdos.com/screenshots_hpc.htm
Programy na nim uruchamiamy te kompilowane na CPU 286, 386, 486...
Na emulatorku można sobie uruchomić różne procesory im szybsze tym wolniejsze HiHi
pozdrawiam.
Dzięki slawera! Mam pytanko: ma ktoś może sterowniki do active sync do PC na winde?? Najlepiej dla USB, ale za RS232 też będę wdzięczny.
Albo chociaż pliki, które mogę skopiować na kartę pamięci, by działał. Rozważam możliwość uruchomienia Windowsa 95 na Jornadzie ![]()