Małe jornadowe forum :)
Nie jesteś zalogowany.
Instalowal ktos linuxa z tej paczki -> http://freeshells.ch/~wicked74/j720/linux/ ???
Ja zrobilem wysztko wedlug zalecen, i gdy odpalam llinexec otwiera mi sie kono Jlime is booting bla bla bla i jornada wisi. Po softresecie wykonuje sie hardreset i nadal to samo : / Jesli ktos mial podobne problemy prosze o pomoc.
hm mi sie ladnie odpalilo,
jakie dales jajko
i czy zmieniles ram z 64 na 32? bo ja na pcozatku tez zapomnialem i mialem zwieche ;p
tak zmienilem, a mozesz powidziec jak zpartycjonowales karte ?? bo ja to podzielilem na 4 partycje 2x FAT16 (jedna 15mb bootowalna a druga 40mb na pliki inne dla windowsa, 1x ext2 400mb i reszta jako partycja swap) Moze to jest przyczyna (w params zmienialem na hda3 zeby sie zgadzalo z partycja ext2). A jajko to co w paczce vmlinuz-2.4.35.3-j720-2
hm po co ci 2 faty?
ja dalem sobie fat 300mb reszta ext2 i gitara =]
raczej to niejest wina tego bo by sie niamial z czego bootowac ;p
moze napisz gdzie dokladniej sie wiesza? i jaki blad czy co...
ja mam tego samego kernela ale z innego zrodla, niepamietam ale jest taka stronga index of i jest tam b duzo kernelow 2.4 wzielem najnowszego google --> jornada kernel 2.4 i powinno byc =]
wlasnie nie zaczyna, wiesza sie jeszce w windowsie na tym smiesznym okienku Jlime is booting bla bla bla.
boze ;o
tzn ze podales zle sciezki do plikow, bo nawet mogles se wpisac hda50 i tak z dysku korzysta dopiero po zaladowaniu sie kernela z cf, podaj swoj params.txt =]
\Storage Card\vmlinuz-2.4.35.3-j720-2 \Storage Card\initrd-2.4.35.3.gz root=/dev/hda3 mem=32m
Sciezki sa dobre bo gdy mialem inne wyskakiwalo dodatkowo ze nei moze zbootowac bo sciezki sa zle i zeby looknac params.txt.
hmm pokaz moze jeszcze /botlog.txt =]
w tym rzecz ze nie ma : / bo gdy zlapie zwieche robie SOFT reseta, ale wykonuje sie HARD reset ale bez dialogu zapytujacego czy chce tego dokonac, po prostu sie robi ![]()
hm moze wgraj innego kernela/bootloadera zmien?
ja mam to jajko
http://wwwcip.informatik.uni-erlangen.d … 35.3-j720/
i chyba tego http://wwwcip.informatik.uni-erlangen.d … inexec.exe
znaczy ten tez mi dziala, ja mam jakiegos co sie nazywa boot.exe ale one wszystkie sa takie same =]
tego chyba mam http://filip.math.uni.lodz.pl/jornada/boot/ ;p
jak to tez nic niepomoze to sproboj hmm zrobic po ludzku partycje xd tzn 1xfat i 1xext2 =]
chociaz ja mialem ext3+swap i dzialalo ladnie...
jajko te z paczki i te co podales jest to samo, ale zmienilem to i bootloadera partycje zrobilem normalnie i ciagle to samo : / Moze karta zla ??Kingston 512mb taka z kameleonem.
hmm niemam pomyslu, raczej to nie wina karty bo jajko sie z poziomu windy laduje ;p
sproboj moze 2.6?
najlepiej takie sprawdzone np
Kingston
512MB (hp7xx 2.6.19-rc6)
A czy zawartosc ext2 moze pozostac jak zmienie jajko na inne ?? Czy musi kazde jajko potrzebuje inne paczki plikow ?
no potrzebuje inna, ale niezmieniaj zobacz czy w ogole jajko sie zaladuje na tyle zeby potrzebowalo tego ext2 ;p
[jak bedziesz miec czarny ekran i konsolke to juz sukces bedzie
]
hmm na kernelnu 2.6 tez to samo : / , moze ten czytnik co mam cos szwanakuje albo cos zle partycjonuje karte CF i nie nadaje flagi bootable, a jeszce jedno bo robilem wedlug opisu na jlime.com i nie mam pewnosci obie partcje maja byc primary czy ext2 ma byc logical ??
edit: Na kernelu 2.6 po soft resecie nie zrobil mi sie hard i w bootlogu mam cos takeigo - > images.booting: entering supervisormode.Booting: supervisor mode
IMHO to nie ma znaczenia, skoro kernel znajduje się na facie, to powinien się zabootować jeszcze na poziomie windowsa.. a dopiero potem podczas montowania partycji systemowej powinny ci się posypać błędy
maniekes napisał:
najlepiej takie sprawdzone np
Kingston
512MB (hp7xx 2.6.19-rc6)
te sprawdzone to samo co opisalem w ostatnim poscie, juz nie wiem co robic sprobuje wszystko od nowa.